خواص غوره را در این مقاله به شما معرفی میکنیم.غوره میوه نارس(نرسیده) انگور است که طعم ترشی دارد. غوره دارای اسیدهای آلی مانند اسید مالیک، اسید فرمیک، اسید سوکسینیک، اسید اگزالیک، اسید گلوکولیک و قند میباشد و به دلیل داشتن اسید، ترش مزهاست. این میوه ترش به عنوان طعم دهنده غذا در سفره بسیاری از ایرانی ها استفاده می شود به عنوان مثال غوره پلو که یکی از غذا های خاص شمال تهران است.غوره را اغلب در اوایل مرداد ماه برداشت می کنند که اگر در زمان برداشت آن تعلل ایجاد شود انی میوه کم کم به انگور شیرین تبدیل می شود.
غوره از گذشته تا امروز در طب سنتی جایگاه ویژهای داشته است، آن را به صورت خام یا پخته، آبغوره، عصاره غوره، رب غوره و شربت غوره مصرف میکنند.
آبغوره عصارهٔ غوره است که هم به شکل خانگی و هم صنعتی تولید میشود و برای طعم دادن و ترش کردن غذا به کار میرود.
خواص غوره و آبغوره
همانند انگور، غوره و آبغوره نیز دارای خواص درمانی بسیاری هستند که در ادامه به معرفی خواص آنها می پردازیم:
از مهمترین خواص درمانی غوره می توان به درمان بیماری اسکوربوت که به علت کمبود ویتامین C در بدن به وجود می آید، اشاره کرد. غوره چون دارای تارتارات پتاسیم است، برای درمان سیاتیک و رماتیسم حاد بسیار مفید است.
اشتها آور
اگر فرزند شما در خوردن غذا بی میل است از آبغوره در پخت غذا استفاده کنید.این چاشنی باعث خوش طعم شدن غذا و تحریک کردن اشتهای فرزند شما می شود.
کاهش وزن
برای درمان چاقی ابتدا باید رژیم غذایی مناسب در پیش گرفته و در کنار آن ورزش کنید. قند و چربی را به طور کلی حذف کنیم و میوه و سبزیجات را جایگزین آن کنیم.در کنار این اقدامات مصرف یک قاشق آب خوری آبغوره بعد از هر وعده غذایی می تواند در روند کاهش وزن شما موثر باشد.
تقویت سیستم گوارش
غوره در دفع صفرا، بهبود عملیات هضم غذا در دستگاه گوارش و تقویت کبد نقش دارد. در صورتیکه به مدت چند روز یک قاشق چای خوری آبغوره مصرف نمایید این مشکلات رفع خواهد شد. البته باید در نظر گرفت که مصرف بیشازحد آن باعث دل پیچه خواهد شد.
تسکین خارش بدن
برای تسکین خارش بدن می توانید از غوره خشک شده استفاده کنید.به این صورت که آن را آسیاب کرده و با استفاده از آب به صورت خمیر در آورده و به محل خارش بمالید تا از خارش راحت کند.
جالب است بدانید افرادی که از بوی عرق بدنشان رنج می برند می توانند از همان خمیر گفته شده استفاده کنند و روی پوست بمالند تا بوی بد عرق را از بین ببرد.
درمان اسهال و استفراغ
در اسهالهای ساده که ممکن است به دلیل گرمازدگی و مصرف ماده غذایی خاصی به وجود آمده باشد با مصرف سه مرتبه هر مرتبه به میزان یک قاشق غذاخوری در روز آن را درمان کنید. همچنین یک یا دو قاشق غذاخوری آبغوره سرد میتواند کمک زیادی به رفع استفراغ و حالت تهوع کند.
از دیگر خواص غوره میتوان به موارد زیر اشاره کرد
- حرارت خون و صفرا در بدن را کم کرده و باعث از بین رفتن صفرا و بلغم موجود در معده می شود.
- باعث تقویت کبد و برطرف کننده تشنگی و سستی اعضای بدن می شود.
- اگر چند قطره از آبغوره را هنگام خونریزی بینی به درون بینی بچکانید در مدت زمان کوتاهی موجب توقف خونریزی می شود.
- در دفع زردی موثر است. لذا باید ۱ تا ۲ قاشق غذاخوری آبغوره را بعد از هر غذا میل نمایند.
- مصرف کم آبغوره همراه با غذای روزانه در زنان باردار به حفظ جنین آنها کمک می کند اما این افرا باید توجه داشته باشند که مصرف بیش از حد آن ممکن است موجب سقط جنین شود.
سه نکته مهم!
- آبغوره چربی خون را پایین نمی آود!عده ای با تصور اینکه آبغوره کاهش دهنده چربی خون است، آن را جایگزین داروهای کاهنده چربی خون می کنند. این تفکر به هیچ عنوان صحیح نبوده و آبغوره نمیتواند چربی و قندخون را پایین بیاورد.
- در صورتی که روی آبغوره کپک زده بود از خوردن باقی آبغوره حدالامکان خودداری کنید. تا کنون مسمومیت و یا بیماری دیگری که در اثر مصرف کوتاه مدت آن ایجاد شده باشد گزارش نشده است، مخصوصا اگر مقدار کپک ناچیز باشد، اما این کار از لحاظ سلامتی صحیح نیست.
- مصرف زیاد آبغوره باعث کاهش میل جنسی، تولید باد و دل پیچه می شود و برای اینکه این حالت اتفاق نیفتد توصیه می شود به همراه آن گل قند، انیسون و یا انجیر مصرف کنند.
موارد استفاده از غوره
عصاره غوره
با جوشاندن آبغوره یا قرار دادن آن در آفتاب به مدت طولانی درست میشود، با این کار کمی از آب آن تبخیر شده و عصاره آبغوره به دست میآید.
رب غوره
آنقدر آبغوره را میجوشانند تا یک سوم یا تنها یک چهارم آن باقیمانده و باقی تبخیر شود.
شربت غوره
آبغوره و عسل را به نسبت سه به یک با هم مخلوط کرده و به مدت یکسال داخل ظرف دربسته نگهداری و سپس مصرف میکنند.
ترشی غوره غوره
غوره را داخل مخلوط آب و سرکه و نمک می ریزند و در مدتی کوتاه ترشی غوره که به غوره شور و غوره غوره محیا میشود.