ملایر به عنوان شهر جهانی انگور شناخته شده است. در این مقاله قصد داریم درباره ی انگور این شهر و چگونگی پیشرفت آن بیان کنیم.
پرورش دانههای یاقوت لابلای مودارهای در هم تنیده به دست باغداران توانمند که سالها از خاک طلا چیدهاند و نسل به نسل این میراث گرانبها را منتقل کردند تا امروز که ملایر، شهر جهانی انگور میراثدار این کشاورزی کهن باشد.
قدمت باغداری در ملایر به بیش از ۷۰۰ سال میرسد و سالانه افزون بر ۲۴۰ هزار تن انگور از حدود ۱۱ هزار هکتار باغ برداشت میشود، محصولی که بدون شک کلید توسعه کشاورزی استان همدان است و نقش مهمی در صادرات بازی میکند.
صادرات محصولات
سازمان جهاد کشاورزی همدان میگوید ملایر یکی از مهمترین شهرستانهای این استان از بُعد صادرات محصولات کشاورزی است که نمونه بارز آن انگور و کشمش است، ویژگیهای کیفی انگور این شهرستان حائز اهمیت است و قابلیت صادراتی بسیار بالایی دارد.
انگور راه زیادی را طی کرده تا به امروز رسیده و با دستان پرتوان باغداران در رده پنجاه و سومین میراث مهم کشاورزی جهان تکیه زده است و بنایش بر این است تا بر مدار اصول و روش نوین تاکداری حرکت کند.
شهر جهانی انگور
ثبت انگور ملایر(آذر سال گذشته) به عنوان میراث مهم کشاورزی جهان در سازمان جهانی خواروبار و کشاورزی ملل متحد(فائو) موفقیتی بزرگ برای ملایر بود که موجب شد شهر جهانی انگور گامهای خود را در انتخاب جشنوارههای متعدد همچون خوشه برتر انگور محکمتر بردارد و با داشتن پژوهشکده انگور و کشمش و ایستگاه تحقیقات انگور، آوردگاهی مهم برای تاکداران در سراسر کشور و حتی آنسوی مرزهای ایران باشد.
برداشت ۱۱۰ تن انگور در هر هکتار از باغها
ملایر با دارا بودن حدود ۱۱ هزار هکتار سطح زیر کشت انگور و تولید سالانه بیش از ۲۴۰ هزار تن انگور، بیش از ۷۰ درصد آن را به کشمش تبدیل میکند که با توجه به صادرات سالانه بین ۲۰۰ تا ۲۵۰ هزار تن کشمش از ایران به بازارهای هدف، سهم شهر جهانی انگور از این رقم بین ۴۰ تا ۵۰ هزار تن است و ۲۵ درصد ارزش دلاری صادرات ایران را به خود اختصاص داده است.
میزان تولید انگور
مدیر کل جهاد کشاورزی استان همدان گفت: میانگین جهانی تولید انگور 10.5 تن در هکتار است که در کشور ما این میزان 14 تن در هکتار، در استان همدان 19 تن و در شهرستان ملایر 23.5 تن در هکتار است که باغدار نمونه ملایری آقای غفاری از روستای جوراب 110 تن در هکتار تولید انگور داشته است.
این باغدار ملایری که طی سالهای 92 و 95 عنوان باغدار نمونه را کسب کرده است
محمد غفاری به مزایای باغ داربستی اشاره و تأکید کرد: سرمازدگی بهاره شامل این روش نخواهد شد و ریزگردها اثری بر محصولات انگور ندارند و به علت نوردهی بالا محصولات 15 تا 20 روز زودتر از باغات خزنده قابل برداشت خواهند بود و برداشت محصول راحتتر است.
وی کیفیت بالای محصولات را از دیگر مزایای داربستی بودن باغ عنوان و خاطرنشان کرد: در باغ داربستی تعداد نهال یک و نیم تا دو برابر میشود و در نتیجه تناژ محصول افزایش یافته و همزمان کیفیت محصول افزایش مییابد.
رئیس پژوهشکده انگور ملایر به توزیع بهتر نور در شاخهها و افزایش درصد تبدیل جوانههای رویشی به جوانههای بارده و زایا در این سیستم اشاره کرد.
دکتر رستمی ادامه داد: از دیگر محاسن این سیستم امکان اجرای سیستم آبیاری قطرهای، امکان عبور تراکتور باغی برای سمپاشی هرس یا کنترل علفهای هرز است و میزان مقاومت به سرمای بوتهها در سیستم داربستی 2 تا 3 درجه سانتیگراد بیش از روش خزنده است که در سرمازدگی بهاره این تفاوت دمایی نقش بسزایی در حفظ جوانههای زایا و خوشههای ظاهر شده دارد.