کشمش نوعی خشکبار است که با خشک کردن انگور بدست می آید و خواص فراوانی دارد. این نوع از خشکبارسرشار از آهن، پتاسیم، کلسیم و یتامینهای گروه B است از طرفی دارای خواص آنتی اکسیدانی است و از تخریب سلولی جلوگیری میکند. همانطور که گفته شد کشمش میوهٔ رسیده و خشک انگور است که با توجه به نوع انگور، روش و شرایط خشک کردن و مواد افزودنی مجاز موجود در آن به نامهای مختلفی در بازار به فروش میرسد و مانند دیگر خشکبارها در تمام سال یافت میشود.
کشمش در ایران و مصر در ۲۰۰۰ سال قبل از میلاد، تولید شده بود. این انگور خشک شده در روم به عنوان جایزه برای افرادی که محلهای عبادت را تزیین میکردند و برای برندگان مسابقات ورزشی استفاده می شد. کشاورزان در سراسر ایران از گونههای مختلف انگور و با روشهای گوناگون تولید میکنند که در آشپزی، آجیل نیز کاربرد دارد.
ایران سومین تولید کننده کشمش جهان است و ملایر، تاکستان و ملکان تولید کننده با کیفیت ترین کشمش های ایران می باشند.
کشاورزان ملایری در انتهای شهریور ماه مقداری از انگور های رسیده خود را خشک می کنند و از آن کشمش تولید می کنند. طرز تهیه آن بسیار سادست به صورتی که انگور ها را به صورت خوشه ای و کامل تا چند روز در مقابل آفتاب پهن می کنند تا کاملا خشک شوند. پس از مدتی که خشک شد، انگور خشک شده را از خوشه های آن جدا میکنند و در پخت غذا و آجیل استفاده می کنند.
طبیعت کشمش
طبیعت آن گرم و خشک می باشد. انواع آنها سرشار از پلی فنول، آنتی اکسیدان، کلسیم، آهن، پتاسیم، فسفر، منیزیم، بور، تیامین، نیاسین، ریبوفلاوین و ویتامین K، ویتامین C و ویتامین B6 هستند.
این نوع از خشکبار دارای مزه ای شیرین می باشد و کاربرد فراوانی در تهیه سالاد میوه، سالاد سبزیجات، انواع کیک، کلوچه و شیرینی کشمشی، کشمش پلو، عدس پلو با کشمش دارد و به خاطر شیرینی آن جایگزین بسیار خوبی برای قند و شکر می باشد.
ارزش غذایی
- کالری : 299
- چربی : 0.5 گرم
- کربوهیدرات : 79 گرم
- فیبر : 3.7 گرم
- قند : 59 گرم
- پروتئین : 3.1 گرم
انواع کشمش
آفتاب خشک (آفتابی)
انگور بی دانه ای که در آفتاب خشک میشود و دارای رنگ قهوه ای میباشد و کیفیت و طعم خوبی دارد و به کشمش پلویی نیز معروف می باشد.
سایه خشک
نوعی کشمش که رنگ آن تغییر نکرده و سبز می ماند و ارزش تغذیه ای بالایی داراست ، انگور عسگری به این مدل خشک میشود و بیشتر در آجیل استفاده می شود.

تیزابی یا قلمی
انگور به روغن تیزاب آغشته و با دود گوگرد خشک میشود، رنگ کشمش زرد کهربایی مایل به قهوه ای روشن می باشد، ترکیبات گوگردی برای سلامتی مضر است
انگوری،زرد یا دودی
انگور بی دانه ای که با دود گوگرد در سایه خشک میشود و رنگ آن زرد کهربایی است.